181.If x²,x²y,y³ and k are in proportion, the value of k is
Ans:ypower4
182.A man buys 12 articles for Rs 12/- and sells them at the rate of Rs. 1.25 per article. His gain percentage is
Ans:25
183.The cost price of 15 articles is same as the selling price of 10 articles. The profit percent is
Ans:50%
184.By selling an article for Rs.240/- a man incurs a loss of 10%. At what price should he sell it so that he makes a profit of 20%?
Ans:Rs.320/-
185.If a man estimates his loss as 20% of the selling price, then his loss percent is
Ans:Data inadequate
186.The ratio of two numbers is 3:8 and their difference is 115. Then the smaller of the two numbers is
Ans:69
187.Rs 180/- contained in a box consists of one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio 2:3:4. What is the number of 50 palse coins?
Ans:120
188.The average of 11 numbers is 10.8. If the average of the first six be 10.4 and that of the last six is 11.5 then the middle(6th) number is
Ans:12.6
189.The sides of a rectangular plot are in the ratio 5:4 and its area is equal to 500sq.m. The perimeter of the plot is
Ans:90 m
190.The edges of a cuboid are in the ratio 1:2:3 and its surface area is 88cm². The volume of the cuboid is
Ans:48 cm³
191.The area of a sector of a circle of radius 5cm, formed by an are of length 3.5cm is
Ans:8.75 cm²
192.A solid metallic cone of height 10cm, radius of base 20cm is melted to make spherical balls each of 4cm diameter. How many such balls can be made?
Ans:125
193.5 men can do a piece of work in 6 days while 10 women can do it in 5 days. how many days can 5 women and 3 men do it?
Ans:4
194.What must be subtracted from the term of ratio 5:8 to get 2:5?
Ans:3
195.By selling 21 articles a shop keepar gains the selling price of one article this gain percentage is
Ans:5%
196.A single discount that is equivalent to three successive discount of 30%,20% and 10% is
Ans:49.60%
197.A certain sum of money amounts of Rs.1488 in three years and to Rs.1680 in five years. The annual rate of interest is
Ans:8%
198.Find the smallest number which when divided by 6,10 and respectively leaves 5 as remainder in each case?
Ans:35
199.The sum of two numbers is 528 and their H.C.F. is 33. The number of pairs of such numbers satisfying the above condition is:
Ans:4
200.The least number of five digits which is exactly divisible by 12,15 and 18 is:
Ans:10080