Quantitative aptitude Bits

201.Two numbers are such that the square of one is 224 less than 8 times the square of other. If the numbers be in the ratio of 3:4, the numbers are:

Ans:6,8

202.If one-seventh of a number exceeds its eleventh part by 100, then the number is:

Ans:1925

203.Ravi runs at 15.6 kmph. How many metres does he run in 2 minutes?

Ans:260 m

204.Wh at is the compund interest on Rs. 2500 for 2 years at rate of interest 4% per annum?

Ans:Rs.204

205.What is the difference in the place value of 5 in the numeral 754853 ?

Ans:49950

206.What should be added to 1459 so that it is exactly divisible by 12 ?

Ans:5

207.62 71 89 ? 152 197

Ans:116

208.143 148 ? 175 201 238

Ans:158

209.240 ? 235 251 226 262

Ans:244

210.115 122 134 152 177 ?

Ans:210

211.In 110 litres of a mixture of milk and water, water was only 20%. The milkman sold 10 litres of this mixture and then he added 4 litres of pure milk and 2 litres of pure water in the remaining mixtur

Ans:20.75%

212.Two stations P and Q are 378 km apart. A train leaves station P for station Q and at the same time another train leaves station Q for station P. both trains meet 4.5 hours after they start moving towa

Ans:55:29

213.A sum was put at a certain rate of interest for four years. Had it been put at a rate of interest 4% higher than the previous rate of interest it would have fetched Rs 64.80 more. What is the principa

Ans:Rs 405

214.The fare of a bus is Rs x for the first eight kilometres and Rs 15 per kilometres thereafter. If a passenger pays Rs 2880 for a journey of kilometres,what is the value of x?

Ans:Rs 300

215.Gautam scored 85 marks in subject A. He sored 70% marks in subject B and M marks in subject C.The maximum marks in each subject was 150. The overall percentage marks obtained by Gautam in all three su

Ans:35

216.A shopkeeper sells an item at a profit of 15%. If he reduces the price of the item by Rs 200, he makes a loss of 10%. What is the cost price of the item?

Ans:Rs 800

217.4 12 60 420 ? 60060

Ans:3780

218.1.5 4 20 128 ? 10505

Ans:1048

219.89250 17850 7140 1428 571.2 ?

Ans:114.24

220.Area of a rectangle is equal to the area of the circle whose radius is 21 cms. If the length and the breadth of the rectangle are in the ratio of 14:11 respectively, what is its perimeter?

Ans:150 cms