Quantitative aptitude Bits

381.If the mean of 5 observations is x, x+2, x+4,x+6 and x+8 is 11, then the average of first 4 observations is

Ans:10

382.The mean of 200 items was 40. Later it was discovered that to observations were mis-read as 46 and 32 in place of 64 and 23. The corrected mean is

Ans:200.225

383.The valued of ?13+?7+?4

Ans:4

384.The value of log 5?5 125 is

Ans:2

385.the first,second and the last terms of a G.P. of n terms are 3,12 and 3072 respectively. Then the value of n is

Ans:6

386.The age of a man and his son are in the ratio 3:1. fifteen years hence, the ratio will be 2:1. then the present ages of the father and son are

Ans:45,15 years

387.If x²,x²y,y³ and k are in proportion, the value of k is

Ans:ypower4

388.A man buys 12 articles for Rs 12/- and sells them at the rate of Rs. 1.25 per article. His gain percentage is

Ans:25

389.The cost price of 15 articles is same as the selling price of 10 articles. The profit percent is

Ans:50%

390.By selling an article for Rs.240/- a man incurs a loss of 10%. At what price should he sell it so that he makes a profit of 20%?

Ans:Rs.320/-

391.If a man estimates his loss as 20% of the selling price, then his loss percent is

Ans:Data inadequate

392.The ratio of two numbers is 3:8 and their difference is 115. Then the smaller of the two numbers is

Ans:69

393.Rs 180/- contained in a box consists of one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio 2:3:4. What is the number of 50 palse coins?

Ans:120

394.The average of 11 numbers is 10.8. If the average of the first six be 10.4 and that of the last six is 11.5 then the middle(6th) number is

Ans:12.6

395.The sides of a rectangular plot are in the ratio 5:4 and its area is equal to 500sq.m. The perimeter of the plot is

Ans:90 m

396.The edges of a cuboid are in the ratio 1:2:3 and its surface area is 88cm². The volume of the cuboid is

Ans:48 cm³

397.The area of a sector of a circle of radius 5cm, formed by an are of length 3.5cm is

Ans:8.75 cm²

398.A solid metallic cone of height 10cm, radius of base 20cm is melted to make spherical balls each of 4cm diameter. How many such balls can be made?

Ans:125

399.5 men can do a piece of work in 6 days while 10 women can do it in 5 days. how many days can 5 women and 3 men do it?

Ans:4

400.What must be subtracted from the term of ratio 5:8 to get 2:5?

Ans:3