Quantitative aptitude Bits

341.Mohan sold his watch at 10% loss. if he had sold it for Rs. 45 more, he would have made 5% profit. The selling price(in Rs.) of the watch was

Ans:270

342.A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. His loss percent is

Ans:10%

343.The area of the triangle formed by the graphs of 3x+4y=12.x-axis and y-axis(in sq.units) is

Ans:6

344.The altitude drawn to the base of an isosceles triangle is 8 cm and its perimeter is 64 cm. The area(in cm²) of the triangle is

Ans:120

345.If the ratio of volumes of two cones cones is 2:3 and the ratio of the radii of their bases is 1:2, then the ratio of their heights will be

Ans:8:3

346.If a chord of a circle is equal to the radius of the circle, then the angle subtended by the chord at a point on the minor arc is

Ans:60°

347.The sum of interior angles of a regular polygon is 1440°. The number of sides of the polygon is

Ans:10

348.The radii of two circles are 10 cm and 24 cm The radius of a circle whose area is the sum of the areas of these two circles is

Ans:26 cm

349.When n is divided by 6, the remainder is 4. When 2n is divided by 6, the remainder is

Ans:2

350.A reduction of 20% in the price of rice enables a customer to purchase 12.5 kg more for Rs 800. The original price of rice per kg is

Ans:Rs 16

351.The ratio of boys and girls in a college is 5:3. If 50 girls join the college, the ratio become 9:7. The number of boys n the college in

Ans:500

352.Three men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work. 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?

Ans:2 days

353.A cloth merchant on selling 33 metres of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 metres of cloth. The profit is

Ans:50%

354.A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is

Ans:31.6%

355.If the graphs of the equations x+y=0 and 5y+7x=24 interest at(m,n), then the value of m+n is

Ans:0

356.A quadrilateral ABCD circumscribes a circle and AB=6 cm, CD=5 cm and AD=7 cm. The length of side BC is

Ans:4 cm

357.The area of a rhombus is 216 cm and the length of its one diagonal is 24 cm. The perimeter(in cm) of the rhombus is

Ans:60

358.A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and then recast into small cones each of radius 3.5 cm and height 3 cm. The number of cones thus formed is

Ans:126

359.If the ratio of the diameters of two right circular cones of equal height be 3:4. Then the ratio of their volumes will be

Ans:9:16

360.The value of tan 10° tan 15° tan 75° tan 80° is

Ans:1