Quantitative aptitude Bits

321.Arbind spends 75% of his income and saves the rest. his income is increased by 20% and he increases his expenditure by 10%. Then the increase in savings in percentage is

Ans:50%

322.The average of nine consecutive numbers is n. If the next two numbers are also included the new average will

Ans:increase by 1

323.If (a+b):(b+c):(c+a)= 6:7:8 and (a+b+c)=14, then the value of c is

Ans:6

324.A mixture contains alcohol and water in the ratio 4:3. If 5 litres of water is added to the mixture, the ratio becomes 4:5. The quantity of alcohol in the given mixture is

Ans:10 litres

325.An article was sold at a profit of 12%. If the coast price would be 10% less and selling price would be Rs.5.75% more, there would be profit of 30%. Then at what price it should be sold to make a prof

Ans:Rs. 138

326.If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percentage is

Ans:50%

327.A mobile phone is listed at Rs. 1,500 and a discount of 10% is offered on the list price. What additional discount must be offered to the customer now to bring the net price to Rs. 1,242?

Ans:8%

328.If the graphs of the equations 3x+2y=18 and 3y-2x=1 intersect at the point(p,q), then the value of p+q is

Ans:7

329.If 4 men or 6 women can do a piece of work in 12 days working 7 hours a day; how many days will it take to complete a work twice as large with 10 men and 3 women working together 8 hours a day?

Ans:7

330.If the base of a right pyramid is triangle of sides 5 cm, 12 cm , 13 cm and its volume is 330 cm³, then its height(in cm) will be

Ans:33

331.The perimeter of a rhombus is 100 cm and one of its diagonals is 40 cm. Its area(in cm²) is

Ans:600

332.A kite in the shape of a square with diagonal 32 cm attached to an equilateral triangle of the base 8 cm. Approximately how much paper has been used to make it?(use?3=1.732)

Ans:539.712 cm²

333.If the interior angle of a regular polygon is double the measure of exterior angle, then the number of sides of the polygon is

Ans:6

334.if two pipes function simultaneously, a tank is filled in 12 hours. One pipe fills the tank 10 hours faster than the other. How many hours does the faster than the other. How many hours does the faste

Ans:18

335.Two right circular cones of equal height of radii of bases 3 cm and 4 cm are melted together and made to a solid sphere of radius 5 cm. The height of a cone is

Ans:20 cm

336.The product of two numbers is 2160 and their HCF is 12. Numbers of such possible pairs is

Ans:2

337.If 120 is 20% of a number, then 120% of that number will be

Ans:720

338.Zinc and copper are in the ratio 5:3 in 400 gm of an alloy. How much of copper(in grams) should be added to make the ratio 5:4?

Ans:50

339.The average age of A and B is 20 years. If A is to be replaced by C, the average would be 19 years. the average age of C and A is 21 years. The ages of A. B and C in order(in years) are

Ans:22,18,20

340.A reduction of 10% in the price of a commodity enables a person to buy 25 kg more for Rs. 225. The Original price of commodity per kg was

Ans:Rs. 1