Quantitative aptitude Bits

161.18 boys can do a piere of work in 24 days . In how many days can 27 boys do the same work?

Ans:16

162.A fan is listed at Rs 150 and a discount of 20% is given. Then the selling price is

Ans:Rs 120

163.The discount equivalent to two successive discounts of 10% is

Ans:19%

164.The ratio of the income of A and B as well as of B and C is 3:2. If one third of A's income exceeds one fourth of C's income by Rs 1000, What is B's income in Rs?

Ans:3000

165.The mean of 11 numbers is 35. If the mean of first 6 numbers is 32 and that of the last 6 numbers is 37, find the sixth number.

Ans:29

166.If a man were to sell his wrist- watch for Rs 720, he would lose 25%. What price must he sell at for to gain 25%?

Ans:Rs 1200

167.If the length of a rectangle increases by 12% and the breadth by 10% then the percentage increase in area is

Ans:123%

168.A boy can swim in still water at a speed of 10 kn/hr. If the speed of the current would have been 5kmph, then the boy could swim 60km

Ans:downstream in 4 hours f.

169.What is the area of the triangle whose sides at 9cm, 10cm and 11cm?

Ans:30?2 cm²

170.The distance between the centres of two equal circles each of radius 3 em is 10 cm. The length of a transverse tangent is

Ans:8em

171.The graph of the equation 2x-3y=6 intersects the y-axis at the point

Ans:(0,-2)

172.What must be subtracted from the term of ratio 5:8 to get 2:5?

Ans:3

173.By selling 21 articles a shop keeper gains the selling price of one article this gain percentage is

Ans:5%

174.Banker's gain on a bill is Rs. 40; whose present worth is Rs. 1440. Then T.D. is

Ans:Rs. 240

175.If the mean of 5 observations is x, x+2, x+4,x+6 and x+8 is 11, then the average of first 4 observations is

Ans:10

176.The mean of 200 items was 40. Later it was discovered that to observations were mis-read as 46 and 32 in place of 64 and 23. The corrected mean is

Ans:200.225

177.The valued of ?13+?7+?4

Ans:4

178.The value of log 5?5 125 is

Ans:2

179.the first,second and the last terms of a G.P. of n terms are 3,12 and 3072 respectively. Then the value of n is

Ans:6

180.The age of a man and his son are in the ratio 3:1. fifteen years hence, the ratio will be 2:1. then the present ages of the father and son are

Ans:45,15 years