Quantitative aptitude Bits

141.The sum of interior angles of a regular polygon is 1440°. The number of sides of the polygon is

Ans:10

142.The radii of two circles are 10 cm and 24 cm The radius of a circle whose area is the sum of the areas of these two circles is

Ans:26 cm

143.When n is divided by 6, the remainder is 4. When 2n is divided by 6, the remainder is

Ans:2

144.A reduction of 20% in the price of rice enables a customer to purchase 12.5 kg more for Rs 800. The original price of rice per kg is

Ans:Rs 16

145.The ratio of boys and girls in a college is 5:3. If 50 girls join the college, the ratio become 9:7. The number of boys n the college in

Ans:500

146.Three men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work. 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?

Ans:2 days

147.A cloth merchant on selling 33 metres of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 metres of cloth. The profit is

Ans:50%

148.A single discount equivalent to successive discounts of 20%, 10% and 5% is

Ans:31.6%

149.If the graphs of the equations x+y=0 and 5y+7x=24 interest at(m,n), then the value of m+n is

Ans:0

150.A quadrilateral ABCD circumscribes a circle and AB=6 cm, CD=5 cm and AD=7 cm. The length of side BC is

Ans:4 cm

151.The area of a rhombus is 216 cm and the length of its one diagonal is 24 cm. The perimeter(in cm) of the rhombus is

Ans:60

152.A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and then recast into small cones each of radius 3.5 cm and height 3 cm. The number of cones thus formed is

Ans:126

153.If the ratio of the diameters of two right circular cones of equal height be 3:4. Then the ratio of their volumes will be

Ans:9:16

154.The value of tan 10° tan 15° tan 75° tan 80° is

Ans:1

155.if sin 7x=cos 11x, then the value of tan 9x + cot 9x is

Ans:2

156.Two numbers 11284 and 7655, when divided by a certain number of three digits, leaves the same remainder. The sum of digits of such a three-digit number is

Ans:11

157.The sides of a triangle are 16 cm, 12 cm and 20 cm. Find the area

Ans:96 cm²

158.What is the height of a cylinder that has the same volume and radius as a sphere of diameter 12 cm?

Ans:8 cm

159.The perpendiculars, drawn from the vertices to the opposite sides of triangle, meet at the point whose name is

Ans:orthocentre

160.The length of a read is one kilometre. The number of plants required for plantation at a gap of 20 metres in both sides of the road is

Ans:102