121.A mobile phone is listed at Rs. 1,500 and a discount of 10% is offered on the list price. What additional discount must be offered to the customer now to bring the net price to Rs. 1,242?
Ans:8%
122.If the graphs of the equations 3x+2y=18 and 3y-2x=1 intersect at the point(p,q), then the value of p+q is
Ans:7
123.If 4 men or 6 women can do a piece of work in 12 days working 7 hours a day; how many days will it take to complete a work twice as large with 10 men and 3 women working together 8 hours a day?
Ans:7
124.If the base of a right pyramid is triangle of sides 5 cm, 12 cm , 13 cm and its volume is 330 cm³, then its height(in cm) will be
Ans:33
125.The perimeter of a rhombus is 100 cm and one of its diagonals is 40 cm. Its area(in cm²) is
Ans:600
126.A kite in the shape of a square with diagonal 32 cm attached to an equilateral triangle of the base 8 cm. Approximately how much paper has been used to make it?(use?3=1.732)
Ans:539.712 cm²
127.If the interior angle of a regular polygon is double the measure of exterior angle, then the number of sides of the polygon is
Ans:6
128.if two pipes function simultaneously, a tank is filled in 12 hours. One pipe fills the tank 10 hours faster than the other. How many hours does the faster than the other. How many hours does the faste
Ans:18
129.Two right circular cones of equal height of radii of bases 3 cm and 4 cm are melted together and made to a solid sphere of radius 5 cm. The height of a cone is
Ans:20 cm
130.The product of two numbers is 2160 and their HCF is 12. Numbers of such possible pairs is
Ans:2
131.If 120 is 20% of a number, then 120% of that number will be
Ans:720
132.Zinc and copper are in the ratio 5:3 in 400 gm of an alloy. How much of copper(in grams) should be added to make the ratio 5:4?
Ans:50
133.The average age of A and B is 20 years. If A is to be replaced by C, the average would be 19 years. the average age of C and A is 21 years. The ages of A. B and C in order(in years) are
Ans:22,18,20
134.A reduction of 10% in the price of a commodity enables a person to buy 25 kg more for Rs. 225. The Original price of commodity per kg was
Ans:Rs. 1
135.Mohan sold his watch at 10% loss. if he had sold it for Rs. 45 more, he would have made 5% profit. The selling price(in Rs.) of the watch was
Ans:270
136.A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. His loss percent is
Ans:10%
137.The area of the triangle formed by the graphs of 3x+4y=12.x-axis and y-axis(in sq.units) is
Ans:6
138.The altitude drawn to the base of an isosceles triangle is 8 cm and its perimeter is 64 cm. The area(in cm²) of the triangle is
Ans:120
139.If the ratio of volumes of two cones cones is 2:3 and the ratio of the radii of their bases is 1:2, then the ratio of their heights will be
Ans:8:3
140.If a chord of a circle is equal to the radius of the circle, then the angle subtended by the chord at a point on the minor arc is
Ans:60°