Quantitative aptitude Bits

101.If the volumes of two cubes are in the ratio 27:1 the ratio of their edges is

Ans:3:1

102.The sum of two numbers is 2940. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, then find the difference between the first and the second number.

Ans:392

103.Ankur earns a commission of x% on sale up to Rs.8000 and y% on the part of sale exceeding it. He takes Rs.2460 as a commission on a sale of Rs.15000 and Rs.4080 as a commission on a sale of Rs.24000. Find the difference between the value of x and that of y.

Ans:3

104.The difference between the interest received from two different banks on Rs 500 for 2 years is Rs 2.50. The difference between their rates is ...

Ans:0.25%

105.The volume of a cubical box is 3.375 cubic metres. The length of edge of the box is ....

Ans:1.5 m

106.A can do a piece of work in 20 days which B can do in 12 days. B worked at it for 9 days. A can finish the remaining work in ....

Ans:5 days

107.A batsman in his 12th innings makes a score of 63 runs and there by increases his average scores by 2. What is his average after the 12th innings?

Ans:39

108.The length of a minute hand of a clock is 7cm. The area swept by the minute hand in 30 minutes is .........

Ans:77 sq.cm.

109.A team played 40 games in a season and won in 24 of them. What percent of games played did the team win?

Ans:60%

110.The ratio of the edges of rectangular parallelopiped is 1:2:3 and its volume is 1296 cubic cm. The area of the whole surface in sq.cm. is ....

Ans:792

111.The average of four consecutive even numbers is 9. Find the largest number.

Ans:12

112.In a school, the ratio of boys to girls is 4:3 and the ratio of girls to teachers is 8:1. The ratio of students to teachers is ........

Ans:56:3

113.If the difference of two numbers is 3 and the difference of their squares is 39; then the larger number is ............

Ans:8

114.In a division sum, the divisor is 12 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 36, then the dividend is

Ans:2736

115.Arbind spends 75% of his income and saves the rest. his income is increased by 20% and he increases his expenditure by 10%. Then the increase in savings in percentage is

Ans:50%

116.The average of nine consecutive numbers is n. If the next two numbers are also included the new average will

Ans:increase by 1

117.If (a+b):(b+c):(c+a)= 6:7:8 and (a+b+c)=14, then the value of c is

Ans:6

118.A mixture contains alcohol and water in the ratio 4:3. If 5 litres of water is added to the mixture, the ratio becomes 4:5. The quantity of alcohol in the given mixture is

Ans:10 litres

119.An article was sold at a profit of 12%. If the coast price would be 10% less and selling price would be Rs.5.75% more, there would be profit of 30%. Then at what price it should be sold to make a prof

Ans:Rs. 138

120.If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percentage is

Ans:50%