Quantitative aptitude Bits

241.A sum of Rs.3200 becomes Rs. 3456 in two years at a certain rate of simple interest. What is the rate of interest per annum?

Ans:4%

242.A discount of 15% is given on the marked price of an article. The shopkeeper charges sales tax of 6% on the discounted price. If the selling price Rs.1081.20, what is the marked price of the article?

Ans:Rs.1200

243.21 10.5 ? 15.75 31.5 78.75

Ans:10.5

244.6 19 58 ? 214 331

Ans:123

245.? 16 28 58 114 204

Ans:14

246.13.76 14.91 17.21 20.66 ? 31.01

Ans:25.26

247.15 ? 24 33 97 122

Ans:16

248.A sum of Rs. 221 is divided among X,Y and Z, such that X gets Rs. 52 more than Y. Y gets Rs. 26 more than Z. The ratio of the shares of X,Y and Z respectively is :

Ans:9:5:3

249.The average of the 9 consecutive positive integers is 63. The product of the largest and smallest integers is

Ans:3953

250.In two vessels A and B, there is mixture of milk and water. the ratio of milk and water in these vessels is 5:2 and 8:5 respectively. in what ratio these mixtures be mixed together so that the ratio

Ans:7:2

251.4003×77-21015=?×116

Ans:2476

252.(4444÷40)+(645÷25)+(3991÷26)=?

Ans:290.4

253.23% of 6783+57% of 8341=?

Ans:6360

254.335.01×244.99÷55=?

Ans:1490

255.An article was purchased for Rs78,350/-. Its price was marked up by 30%. it was sold at a discount of 20% on the marked up price. What was the profit percent on the cost price?

Ans:4

256.What is the difference between the simple and compound interest on Rs 7,300/- at the rate of 6 p.c.p.a. in 2 years?

Ans:Rs 26.28/-

257.Sum of three consecutive numbers is 2262. What is 41% of the highest number?

Ans:309.55

258.In how many different ways can the letters of the word "THERAPY" be arranged so that the vowels never come together?

Ans:3600

259.A certain amount was to be distributed among A,B and c in the ratio 2:3:4 respectively, but was erroneously distributed in the ratio 7:2:5 respectively. As a result of this, b got Rs 40 less, what is

Ans:Rs 210/-

260.The product of three consecutive even number is 4032. The product of the first and the third number is 252. What is five times the second number

Ans:80